Want your
own Fotopage?






 
Zahara & Hassim Family

By: zahara hassim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 30-May-2008 02:09 Email | Share | Bookmark
Tart Telur

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hari Selasa tu buat lagi blueberry cheese tart atas permintaan kakak....buat 2 adunan, kali ni gunakan acuan utk tart (acuan besar bukan yg kecil mcm buat fruit tart tu). Tart shell tu dapat dlm 75 keping tapi inti cheese tu tak cukup dapat isi lebih kurang 45 shell je.....so fikir nak buat lah egg tart filling habiskan tart shell tu. Cari2 kat internet resipi ...jumpa resipi Kak Hanieliza (terima kasih kerana sudi kongsi resipi2 Kak Liza)...baca komen semua best2 je...so kita pun cubalah.....part kacau semua bahan hingga sebati tu mcm musykil sikit tak payah masak/didihkan ke? tapi komen semua tak de tulis apa2 pun so kita pun tuang je lah kat atas shell tu.....habis ada yg bocor shell tu....lepas tu masak 5 minit masih tak nampak mengeras pun tambah lagi 5 minit pun sama je.....so kita pun tukar dulang tu ke bahagian atas oven biar dia masak....tapi lain pula jadi nya....inti nya masak tapi tart shell tu pula hangusssss....Sori ya Kak Liza ....mungkin saya ada silap kot mana2 kot.....


yg hitam sgt tu bocor semua inti nya keluar.....yg lain2 mungkin bocor sikit2 je.....mungkin juga tart shell tu tipis sgt atau bekas cucukan garfu...


walau apa pun inti nya sedappp

Jadi yg selebihnya tu saya didihkan dulu inti tu atas api sampai hampir pekat baru tuang atas shell tu..bakar dlm 5 - 7 minit....nak bakar lama lagi supaya inti mcm garing2 tu takut pula shell tu hangus lagi....so ni lah tart telur....cantik je permukaan dia kan......Sedapppp.......cuba lah


ni yang bakar kali kedua......

cantik je kan permukaan nya licin....


TAT TELUR - sumber Hanieliza

Bahan Kulit:
500 gm tepung gamdum
11/2 cawan majerin
1 sudu besar lemak sayur/crisco
2 sudu besar gula
1 biji telur

Cara.
1. Gaulkan semua bahan kecuali telur saperti serbuk roti.
2. Masukkan telur dan gaul rata.
3. Canaikan setebal 1/2 cm sebelum diterap bulat.
4. Lletakkan kulit tat di dalam dulang acuan bermangkuk kecil
(petty tin) yang sudah digriskan.
5. Cucukan dgn garfu..[hilangkan gelembung angin]
6. Bakar selama 10 minit pada suhu 180C.
7. Keluarkan dan tuangkan adunan kastad telur kedalam tat.
8. Bakar semula 5 minit.
9. Sejukkan dan hidangkan.

Filling Kastad
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air biasa
1 sudu besar tepung kastad
1/2 s/teh vanilla
sedkit pewarna kuning

Cara:
1. Gaul semua semua bahan perlahan sehingga sebati.
2. Tuangkan keatas kulit tat yg telah dibakar separuh masak





Quote:
mummy jam - bukan guna grill function tapi rak atas dlm oven tu....selalu guna rak tengah je....sebab inti nya masih cair jadi tukar ke atas tu yg terus hitam shell nya.....tapi inti nya elok, saya suka yg mcm ni inti nya .....
wawa - betul tu .... memang kena cuba baru tahu....yg kedua tu elok nya shell & inti....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net