Want your
own Fotopage?







 
Zahara & Hassim Family

By: zahara hassim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 21-Apr-2008 14:37 Email | Share | Bookmark
Chicken Chop

 
Hari ni nak share resepi chicken chop....western food (chicken chop, fish n chips) ni kegemaran anak2, kalau makan kat luar selalunya ni lah yg anak2 order, tapi kalau order 1 pinggan tak cukup mesti diorang nak order another dish.......so cuba2 lah buat sendiri....jimat sikit dan makan pun puas..... Nur Hanisah yg beberapa kali suruh ibu nya masak sendiri chicken chop ni......so ni lah hasil nya......



Chicken Chop

Bahan
beberapa paha ayam
telur
tepung jagung
serbuk roti
minyak utk mengoreng

utk perapan:
lada putih
garam
sedikit air limau
bawang putih - ditumbuk
halia - ditumbuk

Cara:
Ayam dibuang tulang, bersihkan dan gaul bersama bahan2 di atas. Perapkan beberapa jam.
Ayam dicelup pada tepung jagung, kemudian di celup dlm telur yg telah di kocok dan golekkan kepingan ayam kedalam serbuk roti (tekan sedikit supaya serbuk roti lekat pada ayam). Goreng dlm minyak panas hingga kekuningan.
Boleh lah di hidangkan dgn brown sauce, kentang dan salad ikut selera masing2.

Kentang tu I guna russet potato.....dicuci bersih dan cucuk2 dgn garfu kemudian gaul dgn sedikit butter dan garam. Masukkan dlm microwave (high) lebih kurang 3-5 minit. Keluarkan kentang, belah empat dan taruk sedikit butter di atas kentang....makan dgn brown sauce.....macam mash potato kat kfc gitu....(cuma kentang tak dilenyek)
Brown Sauce boleh di beli di supermarket.....cuma bancuh dgn air dan didihkan.......(ikut arahan dibalang).

Selamat mencuba.........

Quote:
Masriyah - sesekali makan chicken chop ni memang sedap....
JuhaLens Studio - nak datang rumah, jemput lah.........kita kat Spore (weekend kat JB)
Yullina - Alhamdulillah sihat...akak dah jengok entry baru ina...
Anis - cuba lah Anis, tentu hubby bangga dgn masakan Anis.........
Azue - kenapa tak boleh makan black pepper sauce...kan sedap...brown sause nanti akak post gambar botol nya k...
Mamasya - masak sendiri ni memang puas...
Mummy jam - betul mummy.....
MaDiHa - biasa lah akak pun kadang order kat kedai je......
MamaElla -
FazzaRinna - sedap tengok soto yg Rinna masak.....
Mama Aina - suka bila tengok anak2 makan.........
Hajar -
RinnChan - rasanya anak2 ni memang suka makan barat ni....
Jaj WDC - terima kasih, jengok fp kita....
Mizzybratzy - jemputlah dtg....kita kat bedok.....u kat mana?
Baaya - Oh kat Sungkai ... kita biasa gak gi Slim River dan Chendrong Balai kat Perak....lain kali balik kg boleh lah singgah Felda Sg Kelah....
Kamalina - cubalah.....
Lee Lin -
Mira Johar - beli yg dah siap bumbu ya.....untung lah Mira ada org nak tolong buatkan.......buat sendiri pun tak susah.....
Niza et Sofia - kalau dah cuba beri feedback ya....
Farah Shrewbury - cubalah.....jgn lupa feedback k...
Bunda Naddim - chic chop ni memang kegemaran ramai....tak susah pun nak buat....ya akak kat spore..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net