Want your
own Fotopage?








 
Zahara & Hassim Family

By: zahara hassim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 9-Feb-2011 04:57 Email | Share | | Bookmark
Lasagna

 
 
 
View all 5 photos...
Pertama kali buat lasagna ni...menjadi & sedap...

Lasagna

Inti
1 Carrot
3 Celery stick
2 biji bawang besar
1/2 kilo daging cincang.
3 sudu tomato puri.

cara

1.Tumis bawang
2. Bila bawang dah lembut masukkan carrot, calery, daging
cincang,tomato puri dan garam..
3. Masak sehinnga hampir kering.


Sos Putih.
2oz butter
1/3 cwn tepung gandum
2 1/3 cwn fresh milk
sedikit serbuk lada hitam & garam



cara2

Campurkan butter & tepung skit ski, diatas api perlahan.. bila dah habis campuran alihkan ketempat lain, Masukkan susu cair dan kacau sampai rata & masak semula atas api sampai pekat.
-masukkan lada hitam, garam

Bahan lain.
Lasagna direbus sehinga lembut. (guna yg instant je)
cheddar cheese.

caranya..
letak lasagna, inti kemudian sos.tekan tekan skit, kemudian ulang
sekali lagi lasagna , inti dan sos..last sekali tutup dengan lasagna
dan taburkan cheese...
tutup lasangna tersebut dengan aluminium foil, supaya lasagna tak
keras dan kering.. bila dah nak dekat masak baru dibuka aluminium
foil tersebut, dan 10 minit cheese akan bertukar perang, hasilnya
cheese dapat dimakan dan lasanga pun lembut





Monday, 31-Jan-2011 03:56 Email | Share | | Bookmark
Apam Dot Dot

 
 
 
Baru2 ni buat apam dot dot ni. Menarik sgt tengok warna warni comel2...Ramai yg dah mencuba.
Alhamdulillah menjadi kali pertama buat. Akak guna inti kelapa, kaya, peanut butter & strawberry filling...

APAM DOT-DOT
Bahan-bahan
3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
200 gm gula halus

150gm susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
Filling secukupnya (ikut suka nak letak apa2 filling -masukkan dlm piping bag)
Pewarna

Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
Picitkanfilling secukupnya.
Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan guna piping bag berlubang kecil.

Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
Guna api sederhana je

Selamat mencuba..........



Thursday, 9-Sep-2010 04:07 Email | Share | | Bookmark

 



Thursday, 13-May-2010 08:22 Email | Share | | Bookmark
Blueberry cheese cake

 
 
 
View all 4 photos...
Sempena birthday anak sulung, akak buat blueberry cheese cake ni...









Tuesday, 11-May-2010 13:45 Email | Share | | Bookmark
Mata Kuching

 
 
 
View all 16 photos...


Kebelakangan ni hujan yg selalu turun menyuburkan tanaman ku...pokok mata kuching berbuah dgn banyak kali ni...lebat buahnya, kebanyakan dahan ada buah sampai ke bawah (dahan yg rendah2)









ada juga 1 pokok ni yg tumbuh dgn cepat tapi pada mulanya tak pasti pokok apa. baru2 ni nampak mcm buah roselle kecil, kemudian berbunga (bunga nya cepat jatuh) memang betul rupanya pokok roselle...sebenarnya saya ada tanam benih yg diberi oleh Shah Rose Peshawar...tapi tak menjadi....alih2 je pokok ni tumbuh di pasu lain plak...




Siapa yg tahu bila kita boleh ambil buah roselle ni (maksudnya dah boleh di buat air)


Minggu baru ni balik JB, pokok pisang pula berbuah..



selepas seminggu..


ciku


limau purut


ada sarang lebah didalam tempat sampah...
Ada yg suruh bakar kain buruk supaya lebah2 ikut asap tu keluar.
kami pun cuba, tapi lebah2 ni berkeliaran2 sekeliling rumah, bimbang juga kena gigit lebah ni.


Petang tu tengok lebah2 ni dah bergayut kat pokok mangga pula...hehehe
Selepas itu lebah2 ni masuk semula ke sarangnya...


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net